I.M Wieteke van Dort
Vanaf mijn prille jeugd was zij daar, Wieteke van Dort.
Geboren te Soerabaja in 1943 en door omstandigheden in 1957 op veertienjarige leeftijd in Nederland terechtgekomen zou zij, na een opleiding tot kleuterleidster, uitgroeien tot een veelzijdige actrice, cabaretière en zangeres.
Wat weinig mensen weten is dat zij ooit de jongste Nederlandse dichteres van Nederland was. Nog geen jaar nadat zij noodgedwongen in Nederland moesten blijven werd de dichtbundel "Handen" door Nijgh & en van Ditmar (1958) uitgegeven.
Zij was geen studiebol, ze verliet meerdere scholen zonder diploma als ook de toneelschool. Dit echter omdat zij een baan kreeg aangeboden bij toneelgroep Arena.
Daarna sloot ze zich aan bij het ABC cabaret van Wim Kan en leerde hier hoe cabaret in elkaar zat. Ze trouwde in 1970 met Theo Moody en zou hem met een week overleven. Hij stierf op 8 juli 2024.
Vanwege het huwelijk en de zorg voor de kinderen wilde ze meer thuis zijn en niet op toneel staan. Zij ging zich toeleggen op radio en televisie optredens
Dat begon met het jeugdprogramma "Oebele" (1968 - 1971) waar zij bevriend raakte met Willem Nijholt, een vriendschap die een leven lang zou duren.
Daarna volgde de "Stratemakeropzeeshow" ( 1972 - 1974) waar zij voor het eerst samenwerkte met Aart Staartjes en Joost Prinsen (Erik Engerd)
Ook tijdens deze samenwerking werden vrienden voor het leven gemaakt.
Tijdens een sketch die zij bij de stratemakeropzeeshow deed besloot zij een deftige Indische dame te spelen met een zuivere Indische tongval. Dat viel dermate op dat een Indische vereniging uit Beverwijk DES genaamd haar vroeg om een optreden als deze dame. Zij liet er teksten voor schrijven en schreef zelf het lied Geef mijn maar Nasi goreng. Uit deze optredens is later Tante Lien ( Adelina Multatula-van Dommelen) geboren.
In 1979 werd de samenwerking tussen het drietal weer hernieuwd en nu in de vorm van het kinderprogramma J.J. de Bom voorheen de kindervriend
In 1979 verzorgde zij voor de VARA de, tot een publiekslieveling uitgegroeide, Tante Lien in de Late late Lien show.
Daarnaast ging zij ook voor het klokhuis werken, immers voor en met kinderen werken deed zij echt het allerliefste.
In de jaren na 2000 trad zij niet veel meer op maar speelde af en toe in speelfilms, sprak zij sprookjes in voor de Efteling.
Zij zette zich in voor de Indische medemens, maakte zich sterk voor de oprichting van een gedenkteken en was vaak te vinden op Pasar malams.
Haar laatste optreden, op 80 jarige leeftijd, was in de film Verliefd op Bali. Zij speelde hierin Oma Doedi.
Gisteren werd bekend dat Wieteke van Dort op 81 jarige leeftijd is overleden in haar huis in Den Haag.
Opnieuw een stukje jeugd vervlogen.
Het heet: "Hoe gaat het eigenlijk met jou"? gezongen door
Wieteke van Dort en Willem Nijholt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten