Monumentendag 2023: Hendrik Willem Mesdag
Ik was uitgenodigd door De Mesdag collectie om te komen kijken naar de (ver)nieuwde ateliers van Hendrik Willem Mesdag en vrouw Sientje Mesdag van Houten
|
VLNR H.W.Mesdag en Sientje Mesdag van Houten (Foto Volkskrant)
Ik ben niet van huis uit opgegroeid met oog voor kunst of heb enige kunsteducatie ontvangen. Pas op latere leeftijd ben ik mij daar erg voor gaan interesseren. Samen met Broer hebben we een kunstreis (2011) gemaakt naar Frankrijk met een auto en hebben we de voetstappen van Vincent van Gogh gevolgd. Ondertussen had ik al wel veel gedaan aan kunsteducatie en cursussen en wat dies meer zij. van Gogh leende zich uiteraard als aanknopingspunt wat er nog meer in Nederland tijdens zijn korte leven afspeelde. De connectie tussen Mesdag en van Gogh is een bijzondere daar zij elkaar zeer waarschijnlijk nooit hebben ontmoet. Of toch?
Mesdag leefde van 1831 -1915 en is dus 84 geworden, van Gogh leefde van 1853-1890 en is dus maar 37 geworden. Mesdag is van Groningen naar Den Haag verhuisd in 1869. Vincent van Gogh werd in 1869 jongste bediende bij Goupil en Cie in Den Haag, een internationale kunsthandel. hij heeft daar tot 1873 gewerkt en is daarna naar overgeplaatst naar Londen. Mesdag was ondertussen op het Scheveningse strand aan het schilderen en kocht zijn eerste kunstwerken bij onder andere Goupil. Het begin van zijn collectie. Zij bewonderden beide bijvoorbeeld Francois Millet waarvan er een prachtig werk in De Mesdag collectie hangt. Mesdag werd steeds belangrijker in Den Haag en Vincent ging zijns weegs, waaronder schilderlessen van Anton Mauve, een goede vriend van Mesdag en getrouwd met de nicht van van Gogh. Deze lessen vonden plaats in 1881. Het is dus bijna onmogelijk dat zij elkaars pad niet gekruist zijn. Maar ja het meeste en gelukkig veel dat wij van van Gogh weten lezen wij uit de brieven van Vincent aan Theo en daarin is nooit over Mesdag gesproken.
Mesdag was van huis uit bankier en niet onbemiddeld, hij wilde echter niet het familiebedrijf voortzetten en besloot in 1866 dat te doen wat hij liever deed, schilder worden. Niet heel gek als je ook al een achterneef hebt de Lourens Alma Tadema heet en je kan introduceren bij andere schilders. Voorspraak was het begin van een carrière in die tijd. Zijn vrouw Sientje steunde hem in alles en was zeer bepalend in een aantal beslissingen. Vanaf 1871, na het overlijden van hun achtjarig zoontje, zal ook zij het schilderspalet opnemen en niet onverdienstelijk gaan schilderen.
Mesdag staat bekend om zijn prachtige schilderijen van Scheveningse bomschuiten, de noodzeekust en de adembenemende luchten zoals dit voorbeeld.
Natuurlijk ook als grote animator achter het Panaroma Mesdag waar onder andere Sientje en Breitner aan mee geschilderd hebben.
Ik kan beide van harte aanbevelen om eens te gaan bekijken.
Leuk detail nog: Mesdag kocht nooit een schilderij zonder dat Sientje haar toestemming gaf en hij heeft na haar overlijden in 1909 dan ook geen schilderij meer gekocht. Zij hebben samen besloten dat in 1903 het museum met de collectie zou worden overgedragen aan de Nederlandse Staat die hem beloonde met het Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau. Hij bleef tot 1911 directeur van het museum en heeft regelmatig Wilhelmina en gezelschap rondgeleid.
Voorkant van het museum en vanuit de prachtige tuin zie je het Vredespaleis
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten