Markt in de winter.
Toen vanmorgen om zes uur de wekker ging was het nog best fris.
Ik heb geen verwarming in de slaapkamer dus de kou dringt dan toch even door.
Ik bedacht mij dat woensdag was en dat dat ook marktdag is in Beverwijk.
Heel even voelde ik mee met de mannen en vrouwen die al bezig waren hun kramen op te zetten in de hoop dat ze een goede omzet gingen draaien die dag, dat het droog zou blijven en dat ze ook een beetje warmte zouden kunnen vinden.
Mijn tweede officiële baan (1975) was magazijnmedewerker en marktverkoper bij de Firma Snoek Textiel BV in de jordaan in Amsterdam.
Ik werkte daar zes dagen in de week namelijk maandagochtend op de lapjesmarkt in de Westerstraat. Dinsdag en woensdag in het magazijn en donderdag op de markt in Bussum en dan Vrijdag en Zaterdag op de markt op het Mosplein in Amsterdam Noord.
Ik werd 's morgens rond 5.30 opgehaald als we naar Noord gingen en donderdags al om 5.15. De andere dagen kon ik uiteraard zelf naar de markt of de magazijnen. Ik werd opgehaald met een Ford Transit bus en aanhanger waar onze handel (huishoudtextiel) in zat.
We gingen zo vroeg weg omdat wij overal vaste plaatsen hadden en behoorlijk wat kramen moesten vullen. Bijvoorbeeld in Amsterdam Noord waar wij 7 kramen rondom moesten vullen. Daar werkten wij dan ook met vijf man.
Uiteraard werd het uitpakken gedaan door de bestuurder en mij, aangevuld met een wekelijkse hulp. De beide bazen kwamen beiden later, de jonge baas rond 8 uur en de oude baas rond 9 uur.
Het in en uitpakken ging volgens een vast stramien en geloof me, zowel aanhanger als bus waren beide leeg. Alles lag dan op de kraam.
Het kwam zelfs voor als we een artikel hadden dat erg hard liep, één van de bazen terug reed naar het magazijn om tussentijds aan te vullen.
In 1976 waren de zomers nog warm en broeierig en de winters waren echt koud. Het vroor tot - 15.
Bussen Amsterdam in de sneeuw. |
Dat betekende dat als wij op de markt aankwamen dat er eerst ijs en sneeuw vrij gemaakt moest worden met sneeuwscheppen die we in de auto bij ons hadden.
De sneeuw werd opgestapeld achter de kramen en daar kon je behoorlijke sneeuwpoppen van maken. Daarna pas kon je de stallen gaan opbouwen.
Gelukkig was het koffiehuis al heel vroeg open ( 6.00 uur) zodat we ons wel konden verwarmen met een lekkere bak koffie.
Deze handschoenen droegen we als het zo koud was zodat we wel geld konden aannemen en terugbetalen. We hadden namelijk een echte kassa la staan. Het was uiteraard nog de gulden tijd dus veel verschillende munten ook.
Het geld werd steeds afgeroomd door de baas zodat er niet een onverlaat met de kas ervandoor zou gaan. Er werd op de zaterdag een omzet van tussen de 10 á 12 duizend gulden gedraaid en dan was het goed. Was het minder dan waren de bazen behoorlijk sacherijnig was het veel meer dan kon er nog weleens een bonus vanaf.
Het was heel erg leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd, het was een goede start in het leven met geweldige bazen die ook veel van van mij, als opstandige puber, gepikt hebben.
Maar de kou, die ik mij nog heel goed voor de geest kan halen en dan zelfs bijna voelbaar is, die mis ik echt niet.
Met de klimaatveranderingen die er nu plaats vinden vraag ik mij wel af of die kou van toen ooit nog terugkeert.
Was het maar vast lente.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten