Serie De Kast # 19: Man in de war.
Dit kopje is 40 jaar oud en door mij ontvangen in het jaar 1984 van ZigZag p -roducties voor de medewerking aan het tot stand komen van de korte film "Man in de war" van regisseur Joost Ranzijn.
In de tijd dat ik nog jong en ambitieus was en dacht dat Nederland op mij als acteur zat te wachten heb ik tussen 1980 en 1988 aan verschillende producties meegedaan. Uiteraard werd je daar ook voor betaald en ik stond dan ook ingeschreven bij verschillende castingbureaus.
Helaas was de spoeling dun, als er al films gemaakt werden dan waren het altijd oorlogsfilms of boekbewerkingen en ja bij de oorlogsfilms zat ik altijd in de hoek van de Joodse slachtoffers (In de schaduw van de overwinning, De Ijssalon, het bittere kruid en de aanslag)
Ik heb slechts één keer in een film met een toneelstuk als inspiratie gespeeld namelijk An Bloem of de scheiding van een gewone vrouw.
Wel verder nog in Internationale producties als Shadowman met Tom Hulce en een Italiaanse politiethriller (ik werd neergeschoten bij een overval op het Amstel station)
En natuurlijk de Papagaai een televisieserie van 8 delen door de Ikon in 1987 opgenomen en al een aantal keer herhaald (1988-1990-2002-2004) met in de hoofdrol Peter Tuinman.
U begrijpt het al echt ontdekt ben ik niet. Het was wel erg leuk overigens om acteurs als Tom Hoffman, Jeroen Krabbé, Tom Hulce, Kitty Courbois, Renée Soutendijk en vele anderen te zien werken en ook hoe regisseurs en belichters te werk gaan.
Man in de war was van een andere orde, de regisseur was net 4 jaar van de filmacademie was aan zijn tweede korte film bezig en had geen rode cent. Wij werden dan ook niet betaald maar kregen lunch, gratis toegang tot de premiere en deze geweldige beker.
Het was gezellig op de set, we speelde op plekken waar later de gemeente Amsterdam hele mooie huizen heeft neergezet maar toen afbraakterrein van de haven was.
Het verhaal was simpel maar toch ook verdrietig.
Een tuinman die in het vondelpark werkt, door een ongeluk zijn geliefde vrouw verliest. Per ongeluk in de tram een baby in zijn armen krijgt geduwd. Hij ziet dat als een geschenk van zijn vrouw maar de kinderbescherming neemt het kind hem weer af. Dan raakt jij in de war en begint met het stelen van kinderen. Daarna volgen er vele achtervolgingen door alle delen van Amsterdam.
En dat was het leukste, kris kras, door Amsterdamse buurten, 's morgens, 's middags en 's avonds. Met vele verbaasde blikken tot gevolg.
Dit was verreweg één van de leukste films waar ik aan meegewerkt hebt en daarom koester ik mijn beker.
Joost heeft niet heel veel films gemaakt, hij is daarnaast ook beeldend kunstenaar.
Met baby naar het voetbal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten